Wespenverdelging Koen

Wespenverdelgers Koen en Nicky zien Aziatische hoornaar verder oprukken: “We hebben dit probleem niet onder controle”

Linter/Diest – De Aziatische hoornaar is aan een sterke opmars bezig en dat merkt wespenverdelger Koen Zels uit Linter maar al te goed. Samen met zijn partner in crime, imker Nicky Torbeyns uit Diest, moest hij al een tienvoud van het aantal nesten van vorig jaar gaan verdelgen en het seizoen moet eigenlijk nog beginnen. “Op dit eigenste moment komen de eerste werksters naar buiten.”

Je hebt ze ongetwijfeld al in de regio zien rondrijden de laatste weken, de camionettes van Wespenverdelging Koen. Het voorjaar was dan ook al ontzettend druk. “De weersomstandigheden dit voorjaar waren ideaal voor de Aziatische hoornaar, warm en droog”, zegt Koen. “De temperatuur was goed en zo is de koningin twee maanden geleden al aan haar nest beginnen te bouwen.”

En dat nest, dat wordt zowat overal gebouwd. “Een kleine opening is voldoende voor de Aziatische hoornaar”, zegt Koen. “België is het land van huizen met allerlei stallingen, ideale broedplekken voor deze agressieve wespensoort. Bij een embryonaal nest, de koningin en haar larven, spreken we nog van een klein nest van amper een tennisbal groot. Dat merk je dus niet zo snel op. Vandaar dat veel nesten dus gewoon verder kunnen groeien tot primaire nesten en in het najaar verder kunnen groeien tot zeer grote secundaire nesten met daarin tot wel 5.000 wespen.”

Uit die primaire nesten komen nu de eerste werksters. “Dan beginnen de mensen de wespen ook te zien en gaan ze rond kijken vanwaar die komen”, vertelt Koen. “En dat betekent werk aan de winkel voor ons. Zeker met het mooie weer in het vooruitzicht verwachten we een explosie van aanvragen voor verdelging van nesten. We doen zeker ons best om overal tijdig te geraken en de nesten op een veilige manier te ontmantelen.”

Defensief en agressief

Al is dat soms heel lange dagen werken, want de Aziatische hoornaar is volgens Koen sterk in opmars. “En dat is onrustwekkend, want deze wespensoort is niet alleen een bedreiging voor de honingbij, maar ook voor heel wat andere insecten en kleine diersoorten, zoals egels en kikkers. Het zijn echte Bourgondiërs. Een nest hoornaars kan tot 13 kilogram aan insecten opeten.”

Deel dit nieuws:

Meer nieuws